Το Μοναστήρι μας

Deir Hajla, Το Μοναστήρι της περδικας

Το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου βρίσκεται στην έρημο του Ιορδάνη. Είναι κοντά στην Ιεριχώ, που κατοικείται σήμερα κυρίως απο αράδες Παλαιστίνιους. Σε μικρή απόσταση βρίσκεται μισογκρεμισμένο το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου. Εκεί κοντά είναι το ακριβές σημείο του ποταμού Ιορδάνη, όπου βαφτίστηκε ο Χριστός μας. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω απο το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, είναι η νεκρά θάλασσα, στο μέρος που βρισκόνταν οι αρχαίες πολεις Σόδομα και Γόμορρα.
Το Μοναστήρι βρίσκεται 400 περίπου μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της θάλασσας. Γι΄αυτό η ζέστη είναι αφόρητη το καλοκαίρι και οι βροχές το χειμώνα ελάχιστες. Το Μοναστήρι υψώνεται μεγαλόπρεπο. Είναι σήμερα μια όαση, που διακόπτει το μονότονο και άχαρο τοπίο της απέραντης ερήμου. Ο προσκυνητής ξεκουράζεται στους φιλόξενους χώρους του, ξεχνά την άμμο και τις πέτρες της ερήμου και φαίρνει στο νού του τα ένδοξα χρόνια του μοναχισμού, του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Λίγο πιο κάτω απο το Μοναστήρι, πάνω σε αμμόλοφους, θπάρχουν μερικές σπηλιές. Σε μια απ΄αυτές λέγεται οτι έζησε η Οσία Μαρία ή Αιγυπτία.

Το Μοναστήρι περιτριγυρίζεται από πανύψηλα τείχη και μεγάλη σιδερένια πόρτα. Μπαίνοντας στο Μοναστήρι, στα αριστερά, βρίσκεται μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη φυγή στην Αίγυπτο. Είναι η σπηλιά όπου κατα την παράδοση, φιλοξενήθηκε η Παναγιά με τον Χριστούλη βρέφος και τον Άγιο Ιωσήφ, όταν έφευγαν στην Αίγυπτο.

Ο χώρος γύρω απο το Μοναστήρι είναι μια όαση. Χάρης στις άοκνες προσπάθειες του ηγούμενου και την βοήθεια των πιστών, η μονότονη και κατάξερη έρημος παραχωρεί τη θέση της στο πράσινο.

Έτσι εδώ ξεκουράζεται και η ψυχή και το σώμα του ανθρώπου. Πρίν δεκαπέντε χρόνια περίπου, έξω απο το Μοναστήρι υπήρχαν μόνο λίγοι φοίνικες. Σήμερα όλος ο χώρος σφύζει από ζωή και ξεκουράζει τον κουρασμένο επισκέπτη. Το βόρει μέρος έξω απο το Μοναστήρι, είναι περιφραγμένο με ψηλό τοίχο. Εδώ υπάρχουν πολλές ελιές, φοινικιές και χαρουπιές.

Κάτω από μια απ΄αυτές κοιμάται ήσυχα τον ύπνο του δικαίου η Μοναχή Χριστοδούλη, που έζησε τα τελευταία χρόνια σ΄ένα μικρό δωμάτιο. Κοιμήθηκε σε ηλικία 104 χρονών. Η Μοναχή αυτή αγαπούσε πολύ τα ζώα, κυρίως τις γάτες, τους σκύλους και τις κατσίκες. Η Αγιότητα της φαίνεται από πιο κάτω γεγονός.

Μετά την κηδεία, την ώρα που την κατέβαζαν απο τον Ναό του Αγίου Γερασίμου και την έπαιρναν να την θάψουν, ο πολύ λίγος κόσμος που παρευρέθηκε, διαπίστωσαν ότι δεξιά και αριστερά απο το φέρετρο στεκόταν τα αγαπημένα της ζώα, σκύλοι και γάτες κια πάνω ψηλά στους τοίχους παρατάχθηκαν

πολλα πουλιά. Ήταν όλα αυτά τα ζώα που τάιζε με το δικό της φαγητό.

Στα ανατολικά του Μοναστηριού υπάρχει ένα περιφραγμένο κτήμα με φραγκοσυκιές και ελιές. Εδώ ο Ηγούμενος είχε μεταφέρει και τα ζώα αλλά τα σήκωσε, μετά το εξής παράξενο γεγονός. Ο κηπουρός μπαρμπά-Μηχάλης, που βοηθούσε κάποτε στους κήπους της Μονής, ενώ βρισκόταν σ΄αυτό το μέρος άκουε μια παράξενη φωνή να λέει: "Δεν φτάνει που μας έφερε τα άλλα ζώα, τώρα μας κουβάλησε και τις κατσίκες απο πάνω μας". Τον τελευταίο καιρό ο Γέροντας είχε πάρει εκεί τις κατσίκες. Παρόμοιες φωνές άκουγαν και άλλοι. Έτσι ο Ηγούμενος αναγκάστηκε να μεταφέρει όλα τα ζώα σε άλλους χώρους.
Στο νότιο μέρος του Μοναστηριού υπάρχουν τρείς ξενώνες. Εδώ μπορούν να φιλοξενηθούν όσοι προσκυνητές θέλουν να παραμείνουν στον Άγιο Γεράσιμο για ορισμένες μέρες.

Χάρη στις άκνοες προσπάθειες του Ηγουμένου του Μοναστηριού πάτερ Χρυσοστόμου Ταβουλαρέα και την οικονομική βοήθεια προσκυνητών Ελλήνων και Κυπρίων το Μοναστήρι σήμερα ανοικοδομήθηκε πλήρως. Αναπαλαιώθηκαν όλα τα κτίρια η εκκλησία και τα παρεκκλήσια όπως ήταν πρίν από αιώνες.

Ο Γέροντας βρήκε νερό αν και η περιοχή είναι 400 μέτρα κάτω απο την επιφάνεια της θαλάσσης και

έκανε δάσος απο φοινικιές. Είναι σήμερα μια όαση, που διακόπτει το μοωότονο και άχαρο τοπίο της απέραντης ερήμου.

 

Η φιλανθρωπία είναι σήμερα ο ένας ο μοναδικός σκοπός του Μοναστηριού. Χιλιάδες φτωχοί Παλαιστίνιοι τυγχάνουν της αγάπης της Μονής σε τρόφιμα και χρήματα όταν υπάρχουν. Τα τελευταία χρόνια άνοιξαν οι δρόμοι προς τους Αγίους τόπους και πολλοί προσκυνητές βρίσκουν πραγματική ανάπαυση ψυχής και σώματοσ στην ουράνια αυτή όαση στην έρημο του Ιορδάνη στην Ιερα Μονή Αγίου Γερασίμου τού Ιορδανίτη.

Αμφιθέατρο "Μέγας Αλέξανδρος ό Μακεδών"

 

Το αμφιθέατρο στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου που βρίσκεται υπο κατασκευή και απεικονίζει τον χάρτη της παλαιάς Παλαιστίνης απο ψιφιδωτό, φτiαγμένο στο Μοναστήρι μας.

2017 Webdesign Georgios Delisavvas

Datenschutz

  • Instagram - Black Circle
  • Facebook - Black Circle
  • Flickr - Black Circle
  • YouTube - Black Circle