top of page

Έμπρακτη αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού και στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου!

Space Gray Front.png
Η έρημος του ΑΓΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ περιμένει τη "σταγόνα" της προσφοράς σου!
 

Άδειασαν λόγο κορονοϊού τα ιερά προσκυνήματα στους αγίους τόπους. Οι γενναίοι μοναχοί – άγρυπνοι φρουροί, κρατούν ψηλά την γαλανόλευκη, στην καρδιά της ερήμου.

 

Η συνεχιζόμενη πανδημία έχει επιφέρει πρωτοφανείς επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής μας ζωής τους τελευταίους έξι μήνες και έχει επηρεάσει αναπόφευκτα και τους Αγίους Τόπους. Τα περιοριστικά μέτρα για την μη εξάπλωση της μέχρι στιγμής αδάμαστης νόσου, μας στέρησαν φέτος το ετήσιο προσκυνηματικό μας ταξίδι στην Αγία Γη.

 

Ο Ναός της Αναστάσεως με τον Πανάγιο Τάφο, η Βασιλική της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, το Θεομητορικό Μνήμα στη Γεθσημανή και τα λοιπά Ιερά Προσκυνήματα στην Ιερουσαλήμ και ευρύτερα στη Γη του Ισραήλ, την Παλαιστίνη, παραμένουν σχεδόν έρημα, χωρίς προσκυνητές και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πότε.

Παράλληλα, με την οικονομική ενίσχυση που προσφέρει στους Αγίους Τόπους, η παρουσία των προσκυνητών εμψυχώνει την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, η οποία έχει ταχθεί να φυλάττει, να ανακαινίζει και να συντηρεί τα Πανάγια Προσκυνήματα, αυτές τις ιερές παρακαταθήκες της Πίστεως και του Γένους μας.

 

Μέσα σε αντίξοες συνθήκες, οι Έλληνες Αγιοταφίτες συνεχίζουν με αυταπάρνηση και υψηλή αίσθηση του καθήκοντος τη μοναδική αυτή αποστολή τους και υπερασπίζονται με κίνδυνο της ζωής τους τα δικαιώματα και τα προνόμια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, ανά τους αιώνες, στην πολύπαθη Μέση Ανατολή.

 

Σε κάθε Προσκύνημα κυματίζει η Γαλανόλευκη, υπενθυμίζοντας το χρέος μας να ενισχύσουμε και να διατηρήσουμε τα Πανάγια Προσκυνήματα, αυτό δηλαδή το αυτονόητο που πάντοτε έκαναν οι πρόγονοί μας.

 

Ένα από αυτά είναι το αγαπημένο μας μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου στην έρημο της Ιουδαίας. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες, την επιμονή και το μεράκι του δραστήριου ηγουμένου του, Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Ταβουλαρέα, με καταγωγή από τη Μάνη, και με την οικονομική βοήθεια πιστών από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ομογένεια, το άλλοτε ερειπωμένο μοναστήρι, σε μια άγονη και άκρως τότε επικίνδυνη περιοχή, ανοικοδομήθηκε πλήρως και "μεταμορφώθηκε" σε μια πραγματική όαση, στην καρδιά της ερήμου.

 

Σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες προσκυνητές που ευλαβούνται τον Άγιο Γεράσιμο, μαρτυρούν τα πολυάριθμα θαύματά του, έρχονται από το εξωτερικό να διακονήσουν ως εθελοντές και να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στον Γέροντα Χρυσόστομο, ο οποίος αφειδώλευτα αφιερώνει το χρόνο του και απαντάει στα πολλά τηλεφωνήματα που δέχεται καθημερινά από ανθρώπους που προσπαθούν να ακουμπήσουν κάπου, να βρουν νόημα, ενθάρρυνση, ελπίδα και ανακούφιση στον πόνο τους.

 

Είναι γνωστή σε όλους μας η αρχοντική φιλοξενία και το φιλανθρωπικό έργο της Μονής, ένα έργο μεγαλόκαρδης ελεημοσύνης, που θρέφει φτωχές οικογένειες ταλαιπωρημένων Παλαιστινίων και περιθάλπει ασθενείς και ηλικιωμένους, καλλιεργώντας ένα πνεύμα ειρήνης και αλληλεγγύης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

 

Αυτό το έργο είναι μία μεγάλη ευλογία του Θεού, με τις πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Οσίου Πατρός ημών Γερασίμου του Ιορδανίτου, το οποίο επιτελείται με τις πατρικές ευχές και πατριαρχικές ευλογίες του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου του Γ’.

 

Η παρατεταμένη απουσία προσκυνητών από την Αγία Γη σε καμία περίπτωση, με το ελληνικό φιλότιμο που πάντοτε μας χαρακτηρίζει, δεν θα αφήσουμε να στερήσει τα Πανάγια Προσκυνήματα και το μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου, από την προσφορά της αγάπης μας.

 

Παρά την οικονομική δυσχέρεια την οποία βιώνουμε όλοι μας, αυτά τα έργα αλληλεγγύης, φιλανθρωπίας και εθνικής σημασίας δεν θα πρέπει να σταματήσουν, αλλά αντίθετα να ενισχυθούν. Γι' αυτό και η πιο μικρή εισφορά είναι μεγάλη.

Με τη μικρή αυτή χειρονομία θέλουμε να δείξουμε πως η ιδιώτευση και το “ο καθένας μόνος του” μπορεί να σπάσει, όταν συλλογικά παίρνει το πάνω χέρι η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια.

Όλες οι προσπάθειες μέσω του Διαδικτύου πραγματοποιούνται  από πνευματικά παιδιά του Ηγούμενου Χρυσόστομου Ταβουλαρέα για οικονομική υποστήριξη του Μοναστηρίου όπου και ο Γέροντας με τη σειρά του να βοηθήσει και παραπέρα . Όπως είναι γνωστό ο Γέροντας Χρυσόστομος και από παλιά, όταν το μοναστήρι ήταν σε καλύτερη οικονομική κατάσταση, ότι βοηθούσε τους πάντες και τα πάντα.

Δημιουργήσαμε μια διαδικτυακή πλατφόρμα δωρεών (Fundrasing) για την οικονιμηκή υποστστήριξη του Μοναστηρίου του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Ας περάσουμε στη πράξη και δράση!

Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ

Μπορείτε να κάνετε τη δωρέα σας εδώ

Ολοκληρώνωντας θα παραδώσουμε μια λίστα με ονόματα δωρητών με τις δωρεές στο μοναστήρι!
Παρακαλούμε να το διαδώσετε μέσο τα Social Media
(Facebook φίλους και γκρούπ, Instagram, Twitter ...), WhatsApp κτλ. 
Ομάδα διοργάνωσης: Σοφία Σιδηρά, Γιώργος Κιρπάς, Γιώργος Δελησάββας
Με αδελφική υποστήριξη προσκυνητών του Μοναστηρίου και πνευματικών παιδιών με την ευλογία του Γέροντα Χρυσοστόμου Ταβουλαρεά όπως και ορθοδόξων ενοριών και αδελφών από Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία, Ρουμανία ...!
bottom of page